Ölümüne travma
Gazze’de birinci intifada sırasında çocuk olan neslin şimdi savaşçı olduğunu belirten uzmanlar, bu neslin daha agresif olmasından korkuyor. Anne ve babalarının öldüğünü gören çocukların neredeyse tamamı travmada--İsrail’in 27 Aralık’tan bu yana bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin dörtte birini çocuklar oluştururken, hayatta kalanlarınsa ömür boyu sürecek psikolojik yaralar aldıkları ve ileride şiddete yönelebilecekleri belirtiliyor.
Bölgedeki yardım görevlileri, Gazze’nin 1.5 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan çocukların neredeyse tamamının bombardıman yüzünden travma yaşadığını söylüyor. İngiltere merkezli Save The Children adlı çocukları koruma örgütünden Benedict Dempsey, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Çocuklar aşırı derecede korkuyor. Bu duygu hayatlarının sonuna kadar onlarla birlikte yaşayacak. Bu unutamayacakları bir deneyim” dedi.
‘Uyarmıştım!’
Gazzeli çocukların yaşadığı travmaya dikkat çeken İngiliz Guardian gazetesi de, “Şok içindeki çocuklar şehitlik hevesine sürükleniyor” diye yazdı. Guardian’ın haberinde, 20 yıldır şiddet ve travmanın çocuklar üzerindeki etkilerini araştıran Gazze‘nin önde gelen çocuk psikoloğu Abdülaziz Musa Tabet’in açıklamalarına yer verildi.
1990’lı yıllarda incelediği çocukların şu anda yetişkin olduğunu belirten Tabet, “O çocuklar savaşçı oldular. 15 yıl önce, bu çocukların daha agresif olacağı, savaşmak isteyeceği ve toplumda daha fazla şiddet olacağı uyarısında bulunmuştum” dedi.
Bugün Gazze’de yaşayan çocukların da şiddet ortamında büyüdüklerine dikkat çeken Tabet, “Bu yüzden daha agresif davranan başka bir nesil geliyor. Onlar daha da aşırı uçlara gidecekler, çünkü gelecekleri olmadığını düşünüyorlar. Çocuklar, anne babalarının öldürüldüğünü görüyorlar. Ne bekliyorsunuz ki?” diye konuştu.
Financial Times da, Gazze’deki durumun bedelini çocukların ağır şekilde ödediğini belirterek, bombardıman ve abluka yüzünden şiddete yönelecek bir neslin yetişmekte olduğu şeklindeki uyarılara yer verdi. Gazze’deki El Mezan İnsan Hakları Merkezi‘nden Mahmud Ebu Rahma, “Benim çocukluğum, ilk intifada sırasında taş atmakla geçti. Bir sonraki Filistin nesli intihar bombacılarını üretti. Bir sonraki neslin daha ılımlı olması şansını görmüyorum” diye konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder