"Arkadaslar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti seyhler, dervisler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En dogru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatidir. "

bush ve ayakkabı

8 Kasım 2008 Cumartesi

vahdettin.obama. Nicolas Sarkozy

Kuçu adayları...melih asık kösesi
Barack Obama başkan seçildiği gün daha önceki sözünü tutacağını, kızlarının Beyaz Saray’da bir köpekleri olacağı müjdesini verdi...
The Independent gazetesi dün yayımladığı karikatürde Beyaz Saray’ın kuçu kuçu adaylarını takdim etti...
Karikatürde... Fransız finosu Nicolas Sarkozy ayakta duran efendisi Barack Obama’yı yalamaya hazır bir durumda, İngiliz Başbakanı Gordon Brown bir kemiği tebrik hediyesi olarak getirmiş, İngiliz muhafazakâr lider David Cameron arka planda, melek yüzlü Angela Merkel ise yerde sırtüstü yatmış pozisyon alıyor... Karikatürist manzarayı böyle görüyor..

Vahdettin...
Isıtılıp ısıtılıp sofraya konulan mahut iddia yeniden gündemde: “Padişah Vahdettin hain değildi, Mustafa Kemal’i Samsun’a milli kurtuluş savaşını başlatsın diye o gönderdi.”
Padişah Vahdettin, Karadeniz’e göndereceği Mustafa Kemal’e şöyle demiş:
“Paşa, simdiye kadar devlete çok hizmet ettin. Bunların hepsi tarihe geçmiştir. Bunları unut. Asıl şimdi yapacağın hizmet hepsinden mühim olabilir. Paşa paşa devleti kurtarabilirsin.”
Kimileri bu sözlerden Vahdettin’in Mustafa Kemal’i Samsun’a milli mücadeleyi başlatsın diye gönderdiği anlamını çıkarmak ister... Yaygın görüş ise farklıdır. Mustafa Kemal’i Samsun’a oradaki isyanları bastırması için gönderen Vahdettin, yukardaki sözleri bu sınırlı görev için sarf etmiştir.
Nitekim Mustafa Kemal’in milli mücadele niyeti çabuk anlaşılmış ve 8 Haziran’da yani hareketinden 21 gün sonra İstanbul’a geri çağrılmıştır...
Atatürk, Nutuk’ta ülkenin 1919’daki durumunu anlatırken şöyle diyor;
“O saltanat ve hilafet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve bir de tahtını koruyabileceği alçakça tedbirler araştırmakta...”
Daha sonra Atatürk hakkında idam fetvası çıkaran, Ankara hükümetine karşı çeteleri örgütleyen de Vahdettin’dir.
Vahdettin 1923 yılında yayımladığı beyannamede “Milli mücadeleye karşı olduğunu” açıkça bildirir.
Atatürk karşıtları, Vahdettin’den kahraman yaratmak için tarihi saptırır. Kimi solcular da onlara eşlik eder. Biraz mantık, gerçeği görebilmek için yeterlidir...

Hiç yorum yok:

marx bize gülümsüyor

Leman 883

KARACA EMLAK GAYRİMENKUL HİZMETLERİ

kelepirx emlak acil satılık emlak ilanları,konut,işyeri,ücretsiz danışmanlık !!!emlax

TEKNİKANALİZ HALİL RENCBER

 
META Tag Generator